Stress, press og overveldelse
Stress, press og travelhet er ofte det som gjør at folk søker seg til kurs i nærvær eller mindfulness. Mange beskriver en hverdag preget av konstant beredskap – det er som om kroppen går i høygir hele tiden, og “av-knappen” er vanskelig å finne. Noen kommer til kurs mens de står midt i denne høyspente tilstanden. Andre etter de har gått på veggen og er utmattet.
Når vi kjenner på overveldelse, er det lett å møte seg selv med krav og selvkritikk: “Jeg burde ha klart dette. Andre får det jo til. Jeg må bare ta meg sammen.” Men nettopp dette gjør oss ofte enda mer stresset og slitne.
Å ta steget og si “nå ønsker jeg en endring” er i seg selv viktig. Nærværstrening har vist seg å kunne redusere stress og styrke overskudd. Samtidig er det viktig at vi ikke glemmer: Noen ganger er det ikke deg det er noe galt med – det er situasjonen som er syk.
Lytt til vår podcast om dette tema på Spotify.
Det handler ikke om å fikse deg selv
Jeg (Michael) tenker ikke på nærværstrening som et prosjekt for å forbedre meg selv. Når nærvær blir enda en ting jeg skal mestre, risikerer jeg at det forsterker det jeg allerede sliter med – nemlig presset, sammenlikningen, og ideen om at jeg aldri er god nok.
For meg handler nærvær først og fremst om å åpne for det som er. Å spørre: Hvordan har jeg det nå? Hva driver meg? Hva er det egentlig som skjer – i meg, og rundt meg?
Når vi ser på situasjonen og oss selv med nysgjerrighet, og uten dom, åpner det seg ofte et handlingsrom. Kanskje oppdager vi noe vi faktisk kan gjøre noe med. Og like viktig: Vi ser forskjellen mellom det vi kan endre, og det vi må øve oss på å romme.
Du trenger ikke forandre deg for at noe skal forandre seg
Ofte tror vi at det å håndtere stress handler om å fjerne det. Men det finnes også en annen vei: Å nærme seg det som er vanskelig, uten å bli fanget av det. Det kan åpne noe nytt – ikke fordi vi prøver å forandre, men fordi vi undersøker det som er.
Jeg (Michael) husker en kvinne på et kurs jeg holdt. Hun var stresset hver gang de skulle ha gjester, særlig når hun måtte få mannen til å hjelpe til. Hun sa: “Jo mer jeg maser, jo mindre hjelp får jeg.” På kurset fikk hun i oppgave å være nær seg selv når stresset kom – ikke for å fikse det, men for å legge merke til hva som skjer i henne.
På julaften bestemte hun seg for å gjøre akkurat det. Bare legge merke til hva som skjedde i henne, uten å gjøre noe annerledes. Etter kvelden sa mannen hennes: “Du har forandret deg.” Og hun svarte: “Nei, jeg har ikke gjort noe annerledes.” Men han hadde merket forskjellen. Hun hadde ikke mast på samme måte. Og det alene gjorde en forskjell – ikke fordi hun prøvde å endre situasjonen, men fordi hun var til stede i den på en annen måte.
Aksept er ikke det samme som resignasjon
Det er forskjell på å være stresset og å undersøke stresset. Det er som å stå utenfor en tørketrommel og se inn, i stedet for å sitte inne i den og bli kastet rundt.
Med nærvær inntar vi en slags observatørrolle. Det gir oss rom til å kjenne etter med alle sansene: Hva skjer i kroppen? Hvilke tanker dukker opp? Hvilke følelser? Det er først når vi undersøker dette, at vi kan begynne å handle klokt – ikke i panikk, men med bevissthet. Vi aksepterer det som er - fordi dette er første steg mot endring.
Å velge en annen gate
Det finnes en liten tekst jeg (Even) liker godt. Den beskriver denne prosessen i fem kapitler:
Jeg går ned en gate. Det er et digert hull. Jeg ramler ned. Jeg er fortapt. Det er ikke min feil. Jeg bruker en evighet på å komme meg opp.
Jeg går ned den samme gaten. Jeg later som jeg ikke ser hullet. Jeg faller ned igjen.
Jeg går ned den samme gaten. Jeg ser hullet, men faller likevel.
Jeg går ned den samme gaten. Jeg går rundt hullet.
Jeg går ned en annen gate.
Det handler ikke alltid om å komme seg raskt videre. Ofte starter det med å se. Å åpne opp. Å forstå hva som faktisk skjer – i deg, og rundt deg.
Når stresset tar over – hva kan du gjøre?
Her er noen konkrete råd når du kjenner deg stresset, overveldet eller utbrent:
Ikke gjør mindfulness til et nytt krav.
Vær nysgjerrig på deg selv.
Undersøk situasjonen du står i.
Skill mellom det du kan påvirke og det du må romme.
Vær nær – uten å bli slukt.
På medlemssidene finner du øvelser: